Bellen tijdens het rijden, ontslag op staande voet?

Op de website van Commercial Motor heeft een Britse politiecommissaris een opmerkelijk oproep gedaan. Hij hekelt het aantal chauffeurs dat zit te bellen achter het stuur. De inspanningen en de sancties van zijn korps hebben niet het gewenste resultaat en wat hem betreft zouden de werkgevers de bellende chauffeurs op staande voet moeten ontslaan. Zou dat in Nederland kunnen?

Om een werknemer op staande voet te kunnen onslaan heeft de werkgever een “dringende reden” voor ontslag nodig. Bij de beoordeling van de vraag of er sprake is van een dringende reden moet niet alleen worden gekeken naar de gedraging (in dit geval het bellen onder het rijden), maar ook naar de omstandigheden van het geval. Zeg nooit nooit, maar het lijkt mij ondenkbaar dat een enkel telefoontje sec voldoende grond zal opleveren voor ontslag op staande voet. Dit zou anders kunnen worden als de chauffeur hardleers is en ondanks waarschuwingen van zijn werkgever weer de telefoon heeft gepakt.

Een werkgever die echt paal en perk wil stellen aan het bellen, doet er goed aan om een duidelijk belverbod op te stellen, bijvoorbeeld als onderdeel van een arbeidsreglement. Als een chauffeur dan in de fout gaat, dan staat de werkgever een stuk sterker. Bij het opstellen en gebruik van zo’n reglement is van belang dat het voorschrift en de sanctie voldoende kenbaar zijn voor de chauffeur. Met andere woorden: weet de chauffeur dat hij niet mag bellen en dat hem -als hij dat toch doet- ontslag op staande voet stond te wachten? Het beleid moet ook consistent worden toegepast: als chauffeur A na een verboden telefoontje een waarschuwing krijgt, dan is het moeilijk vol te houden dat chauffeur B moest begrijpen dat het een enkele overtreding van het belverbod ontslag op staande voet zou betekenen.

Ook met een helder beleid is het zaak om de bijzondere omstandigheden niet uit het oog te verliezen. Een aanstaande vader die de telefoon pakt als zijn vrouw bijna uitgerekend is, overtreedt weliswaar het belverbod maar hij zal waarschijnlijk sterker staan dan de chauffeur die op vrijdagmiddag zijn vrienden belt dat hij onderweg is.

 

Deel dit artikelShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

< >