Pepernoten vertraagd – schade voor de Sint?

Pepernoten

De Goedheiligman is weer in het land. Traditiegetrouw zorgt dit voor de nodige logistieke problemen. Ook dit jaar was het raak: de staf van Sinterklaas zat vast in een schoorsteen en de Pakjesboot voer de verkeerde kant op. Gelukkig kwam alles net op tijd weer goed. Sinterklaas en Zwarte Piet maken zich grote zorgen over de eventuele gevolgen van een logistieke misser. Zij vroegen mij om hier eens aandacht te besteden.Het is een bekend gegeven dat de Sint niet volledig kan voorzien in de behoefte aan alle lekkers. Vele ouders helpen hem daarom een handje en kopen zelf een stuk marsepein, een zak pepernoten en een brok speculaas. Het is van groot belang dat al het lekkers op tijd in de winkels ligt. Wat nu als een bestelling pepernoten pas op 6 december bezorgd wordt? Wie is er aansprakelijk voor de vertragingsschade?

Als de pepernoten in Spanje gemaakt worden en over de weg naar Nederland vervoerd worden (de stoomboot is al lang en breed in Nederland), dan is de CMR van toepassing. Op grond van artikel 23 lid 5 CMR dient de vervoerder de schade die het gevolg is van de vertraagde aflevering te vergoeden. Onder deze regeling kunnen allerlei schadevormen geclaimd worden, waarbij in het bijzonder gedacht kan worden aan omzetverlies. De hoogte van het te vergoeden bedrag is echter beperkt tot de hoogte van de vrachtprijs. De vervoerder heeft dan dus voor niets gereden.

Worden de pepernoten in Nederland gemaakt, dan is de vervoerder alleen aansprakelijk voor het waardeverlies van de vervoerde goederen als gevolg van de vertraging (artikel 8:1103 BW). Goederen die te laat, maar wel in fysiek goede staat worden afgeleverd, zijn niet snel minder waard geworden door de vertraging. Pepernoten worden daarentegen de ochtend na Pakjesavond al met hoge korting aangeboden en zijn dus minder waard op 6 december! Die waardedaling komt voor vergoeding in aanmerking. De vervoerder is aansprakelijk tot EUR 3,40 per kilogram en maximaal tot de vrachtprijs. Als toepasselijkheid van de AVC en de uiterste afleverdatum schriftelijk zijn overeengekomen, dan bedraagt de maximaal vergoeding aan vertragingsschade tweemaal de vrachtprijs (artikel 23 lid 3 AVC).

Dus vervoerders, weet wat u doet, en kom op tijd met al het suikergoed!
Deel dit artikelShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

< >